Fooi geven in de horeca is een onderwerp waar de meningen vaak over verschillen.

Hoewel het geen verplichting is, geven veel mensen fooi na een horecabezoek.

Hoeveel fooi we geven is afhankelijk van bepaalde factoren.

Waarom geven we geen fooi?

Veel mensen kiezen ervoor om fooi te geven, maar het is niet altijd een standaardpraktijk.

Volgens een onderzoek geeft 14 procent van de mensen nooit fooi, vaak omdat zij vinden dat horecamedewerkers al een salaris ontvangen en andere sectoren ook geen fooi ontvangen.

Waarom geven we een fooi?

De meerderheid van de mensen (ongeveer 40 procent) geeft fooi afhankelijk van de ervaring.

Factoren zoals de kwaliteit van de service, klantvriendelijkheid en de ervaring met het eten of drinken spelen hierbij een rol.

Veel mensen vinden dat medewerkers die hard werken voor relatief weinig loon, wel een extra waardering verdienen.

Hoeveel fooi moet ik geven?

Qua bedrag van de fooi blijkt dat 44 procent van de gevers het bedrag afrondt naar een rond getal, terwijl 34 procent kiest voor een fooi van vijf tot tien procent.

Slechts 1 procent van de gevers kiest voor een royale fooi van meer dan 20 procent.

Digitale betalingen zijn ook steeds gebruikelijker geworden: uit onderzoek blijkt dat bijna de helft (44 procent) die digitaal afrekenen, ook digitaal fooi geeft.

Toch blijven er mensen die liever contant betalen, uit vrees dat de digitale fooi niet altijd bij het personeel terechtkomt.

Zijn fooien belastingvrij?

In Nederland is de wetgeving rond fooien vastgelegd.

De fooien zijn belastingvrij wanneer ze vrijwillig aan de ober worden gegeven.

De fooien zijn belastbaar wanneer de werkgever de fooi ontvangt en deze later aan het personeel doorgeeft.

In België is de wetgeving dat alle fooien belastbaar zijn.